Thursday, January 20, 2011

Telenet lanceert Fibernet 40 en 60

Ik heb momenteel een Diamond Shake + abonnement bij Telenet. Deze formule bestaat al een tijdje niet meer. Deze maand heeft Telenet echter voor een vervanging gezorgd. Fibernet 40, vergelijkbaar met Diamond Shake +, maar iets goedkoper en Fibernet 60, vergelijkbaar met Turbonet. Fibernet 40 zou echter sneller moeten zijn dan ExpressNet XL, die vervat zat in de Diamond Shake +. Dat zullen we dan wel zien.

Volgende week ga ik hiervoor een nieuwe modem halen, die trouwens vlot over de toonbank gaan. Het Telenet Center in mijn buurt was zijn volledige stock van 100 modems kwijt na één dag. Een collega van mij heeft de stap reeds gezet en ging gisteren een nieuwe modem halen. Tot zijn grote verbazing werkte er niets meer. Geen Internet toegang, geen telefoon en dus ook geen digitale TV. Telenet was echter zo vriendelijk een technieker te sturen en er bleek een probleem te zijn met de versterker. Telenet plaatst immers bij elke abonnee een versterker tussen de kabel die binnenkomt, de modem en de TV(s) in huis. Als de versterker te oud is, laat deze de hoge frequenties die gebruikt worden door de nieuwe modem niet door, dus geen Internet of telefoon.

Telenet is bezig de versterkers bij alle klanten te vernieuwen, zodat bovenstaande problemen kunnen vermeden worden. Voor "early adopters" zoals wij, betekend dit jammer genoeg miserie en een dag verlof nemen om een technieker te laten komen.
Ik heb alvast een bericht gestuurd naar de helpdesk en ben in blijde verwachting van een antwoord.

UPDATE 21-01-2011: Mails beantwoorden bij Telenet gaat niet zo vlot, dus heb ik zelf eens gebeld. Volgens hen heb ik dus inderdaad een verouderde versterker en kan ik die ook inruilen in een Telenet Center. Volgens deze link moet de versterker signalen van 5 tot 65 MHz doorlaten. Op mijn versterker staan lijntjes in 2 kleuren. Groen; met daarop 10-25MHz en zwart; met daarop 108-860MHz. Het groene lijntje telt dus blijkbaar (-6 dB).

UPDATE 24-01-2011: Deze ochtend ging ik niets vermoedend naar het Telenet Center in de buurt om mijn huidige modem in te ruilen voor een Fibernet 40 exemplaar. De vriendelijke persoon aan de andere kant van de toonbank wist mij echter te vertellen dat Telenet in een interne mailing vrijdagavond beslist heeft om de gratis doe-het-zelf installatie af te schaffen. Iedereen, dus ook bestaande klanten, moet dus een technieker laten langskomen. Dit was een dikke streep door mijn rekening, want ik had hiervoor vandaag verlof genomen. Even bellen met Telenet dus :/
Gelukkig hebben ze mij snel kunnen helpen en konden ze in de namiddag al een technieker langs laten komen. NU dus :) Ik schrijf dus deze update via de nieuwe Fibernet 40 verbinding.

De nieuwe modem heeft intern reeds een draadloze router aan boord. Dit wil zeggen dat de adressen die uitgedeeld worden in het 192.168.0.x netwerk segment zitten. Ik had eigenlijk al een router en ben voorlopig niet van plan deze op te geven. Hij dient immers als centrale server voor opslag en printen. Doordat deze in het 192.168.1.x netwerk segment adressen uitdeelt kan ik deze nog steeds gebruiken, ook al zit hij achter een andere router. 2 keer NAT dus, wat wel een beetje vertraging betekend, veronderstel ik.

8 comments:

Tim Schraepen said...

Ik zit ook op DiamondShake+, maar ik ga toch eerst eens bellen om te horen of ik daardoor geen contractbreuk-kosten aangerekend zal krijgen, en of die "-30 euro korting op DigitaleTV" nog ontvang.

kennywest said...

Je moet maar eens de FAQ bekijken. Ik heb trouwens ook gebeld, om zeker te zijn. Diamond Shake+ is duurder dan Fibernet 40. Maar aangezien Fibernet 40 gewoon ExpressNet XL vervangt hoef je geen extra kosten te betalen. Je moet gewoon telefoneren met Telenet en zeggen dat je FiberNet 40 wil. Je gaat vervolgens naar een Telenet Center en ruilt de modem in. Dit is volledig kosteloos. Er worden ook geen activeringskosten aangerekend. Ik verander trouwens om de zoveel maanden van Telenet abonnement. Eerst had ik alles apart, dan een zogenaamd Pack, dan Gold Shake, dan Diamond Shake, dan Diamond Shake+ en nu Fibernet 40. Zolang je blijft stijgen rekenen ze geen kosten. Als je ineens comfortnet zou willen zullen ze waarschijnlijk wel activeringskosten aansmeren :)

Steven DH said...

Ah, dat verklaart waarschijnlijk waarom mijn nieuwe modem/router gisteren ook niet wou werken. Heb gelukkig mijn oude nog.

kennywest said...

Hmmm, vreemd. Volgens het Telenet Center moet je de oude modem meebrengen en inwisselen voor een nieuwe. Van zodra je de nieuwe meekrijgt activeren ze deze op uw abonnement. Vreemd dat dan de oude modem nog werkt :/

Steven said...

Ik behoorde tot de happy few van early early adopters. Telenet heeft deze reeds eind oktober bij mij zelf veranderd en alles werkte direct. ik was blijkbaar uitverkozen als testpersoon.
en gezien ik een server draaien heb op een fixed ip-adres voel ik echt wel het verschil als ik remote werk.

kennywest said...

Pffft, zelfstandigen :)

Anonymous said...

Fibernet suggereerd glasfiber (glasvezel) maar niets is minder waar. telenet gebruiken een form van datacompressie voor het overstuuren van data waardoor het sneller lijkt.
Het Telenet methode is nog altijd afhankelijk van hoeveel gebruikers bij jou in de buurt zitten, veel gebruikers = minder snelheid.
was dat zo met je shake verbinding dan zal dat ook zo zijn op je fibernet (compressienet).
snelheids problemen worden pas opgelost als er echt glasvelzel komt!!

kennywest said...

@Anonymous: Het lag niet in mijn bedoeling om reclame te maken voor nieuwe Telenet producten of te suggereren dat Fibernet effectief glasvezel snelheid benadert. Toen ik de post schreef was het de bedoeling van Telenet om een doe-het-zelf pakket aan te bieden aan bestaande klanten om zelf te kunnen upgraden van Expressnet naar Fibernet. Het werd snel duidelijk dat zomaar de nieuwe modem ophangen alleen werkte als je in het bezit was van een recente versterker. In mijn post wou ik de problemen die ikzelf en collega's tegenkwamen verzamelen, zodat dit eventueel door andere mensen met dezelfde problemen snel kon gevonden worden via Google of aanverwanten.